Το Grexit επιστρέφει;














Εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης που σέρνεται και μίας οικονομικής κρίσης....
που ολοένα και περισσότερο βαθαίνει στην Ελλάδα, δύο δηλώσεις που έγιναν χθες, από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Προκόπη Παυλόπουλο, έδωσαν τροφή για σενάρια εξόδου από το ευρώ κατά το σχέδιο του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών και επιστροφή στη δραχμή.

Θυμίζουμε πώς ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει πέρσι την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (για πέντε χρόνια) με την χορήγηση βοήθειας από την Ε.Ε. της τάξεως των 50 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προέκυπταν από τη χρήση του διπλού νομίσματος.

Αυτό το σενάριο ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι και το επανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρκετές φορές, καθώς επίσης και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Εννοείται βέβαια πώς αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ αυτό δεν θα ήταν προσωρινό, αλλά για πάντα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο φοβήθηκαν πολλοί πώς θα ήταν η αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ της Ευρωζώνης, ίσως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αν η Ελλάδα κατάφερνε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες και να σταθεί στα... πόδια της και πάλι εκτός ευρώ, το παράδειγμα της θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Χθες, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πώς "δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά", προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος. Αυτή η δήλωση του κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να ήταν, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκει πάντα κάτι να πει εναντίον της Ελλάδας και να ζητήσει επιπλέον μέτρα.

“Ξύπνησε” λοιπόν τις πρόσφατες μνήμες περί προσωρινής εξόδου από το ευρώ που ο ίδιος είχε κάνει, δεδομένου ότι εδώ και μήνες “τραβάει” η αξιολόγηση και πηγαίνει από το Eurogroup σε Eurogroup το κλείσιμο της χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις και να μην διαφαίνεται συμφωνία ούτε στις 9 Μαΐου.

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήρθε σε συνέχεια του “χρησμού” του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είπε πώς, “η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”.

Όλοι αναρωτήθηκαν τι ήθελε να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την δήλωση του αυτή, την οποία έχει κάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα αλλά χθες με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια. Τι υπονοούσε λοιπόν ο κ. Παυλόπουλος; Πως το ευρώ πλέον δεν υπηρετεί τον Άνθρωπο και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει;

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς εννοούσε ή τι ήθελε να πει. Πάντως η σεναριολογία που αναπτύχθηκε ήταν μεγάλη ιδίως μετά την ανακοίνωση του Ποταμιού, η οποία σημείωσε πώς “κάθε δήλωση αποκτά ιδιαίτερο νόημα στη χρονική συγκυρία που γίνεται” και πρόσθετε ότι “αναφορές περί νομίσματος εν μέσω μιας ατελέσφορης διαπραγμάτευσης δίνουν λαβή για δεύτερες σκέψεις”.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση του κόμματος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών και των εγχώριων οικονομικών-επιχειρηματικών συμφερόντων αναφέρονταν στα αρνητικά σενάρια που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν εκ νέου για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καταλογίζοντας ασφαλώς ευθύνες στην κυβέρνηση.

Σημειώνονται δε τρία ακόμη πράγματα: Πρώτον πώς ο κ. Παυλόπουλος πέρυσι όταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήρθε όσο ποτέ άλλοτε πιο κοντά είχε δηλώσει πώς “δεν θα είμαι ο Πρόεδρος της δραχμής”, ενώ τώρα μιλάει για νόμισμα που δεν εξυπηρετεί τον άνθρωπο, προφανώς εννοώντας το ευρώ.

Δεύτερον: Η μετάβαση πλέον από το ευρώ στην δραχμή σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη απ' ότι πέρυσι το καλοκαίρι, διότι βρίσκονται σε ισχύ τα capital controls και αυτό σημαίνει πώς οι τράπεζες πλέον ελέγχουν το χρήμα που κινείται στην αγορά

Και τρίτον, υπήρχε εδώ και μερικές ημέρες η φημολογία ότι οι τράπεζες δεν θα άνοιγαν σήμερα και είναι πολύ πιθανό ένα “κούρεμα” των τραπεζικών καταθέσεων.

Όλα αυτά δημιουργούν κλίμα που κάθε άλλο παρά αισιόδοξο για το μέλλον της οικονομίας είναι και ταυτόχρονα αναζωπυρώνει τα σενάρια τρόμου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού πιστεύει πλέον πώς δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα από την επιστροφή στη δραχμή.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκεί στην ελληνική οικονομία η παρατεταμένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι οι συνεχείς πωλήσεις ομολόγων, ιδίως όσο πλησιάζει η ημερομηνία που πρέπει να εξασφαλισθεί η δόση των 6 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητη προκειμένου το Δημόσιο να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Το αποτέλεσμα των πωλήσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι η μείωση των τιμών και η άνοδος των αποδόσεων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 9,06% από 8,8% την περασμένη Παρασκευή και το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και 10ετούς γερμανικού ομολόγου) διαμορφώθηκε στις 879 μονάδες βάσης από 868 μονάδες βάσης την περασμένη Παρασκευή.

Φαίνεται λοιπόν πώς η Ελλάδα έχει μπει σε νέες περιπέτειες ή μάλλον συνεχίζεται αυτή στην οποία έχει μπει από το 2010 με την υπογραφή του μνημονίου και προστίθενται συνεχώς νέα κεφάλαια. Το ερώτημα είναι πότε και πώς θα μπει ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση που βασανίζει και σκοτώνει καθημερινά τους Έλληνες. 
Το Grexit επιστρέφει; Το Grexit επιστρέφει; Reviewed by george b on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.