Telegraph: Τι λέει για την κατάργηση της βίζα;













Οι Τούρκοι πολίτες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, μπορούν απλά να... 
εξαφανιστούν, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαθέτει σύστημα που εντοπίζει εκείνους που παρατείνουν την παραμονή τους, γράφει η Telegraph.

Την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει ταξίδια δίχως βίζα για 75 εκατ. Τούρκους- όπως απαιτεί η Αγκυρα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επίσης, υπάρχουν σχέδια για να χορηγηθεί ανάλογο προνόμιο σε 52 εκατ. ανθρώπους ακόμη, από την Ουκρανία, το Κόσοβο και τη Γεωργία, υπό τη δραστική χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων, γράφει η βρετανική εφημερίδα. 

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να μπουν στη ζώνη Σένγκεν για 90 ημέρες για τουρισμό ή για 180 ημέρες για επαγγελματικούς λόγους. H ΕΕ έχει καθεστώς απαλλαγής βίζας με περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Ομως, οι αξιωματούχοι της παραδέχονται ότι δεν υπάρχει τρόπος συστηματικού εντοπισμού των περίπου 250.000 ανθρώπων τον χρόνο οι οποίοι παρατείνουν την παραμονή τους στην Ευρώπη, αφότου έχουν μπει νόμιμα.

Το γεγονός οφείλεται στην απουσία κεντρικής βάσης δεδομένων, που να μοιράζονται οι 26 χώρες, για το ποιος εισέρχεται ή βγαίνει από τη ζώνη Σένγκεν. Και παρότι κάποιες χώρες διατηρούν εθνικές βάσεις δεδομένων, αυτές είναι άχρηστες γιατί οι άνθρωποι μπορούν να κινούνται ελεύθερα από τη μία στην άλλη χώρα.

Η έλλειψη κατάλληλων αρχείων αφήνει την Ευρώπη ευάλωτη απέναντι σε τρομοκράτες, το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ανθρώπων, όπως παραδέχεται μία εσωτερική ανάλυση της ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, η Κομισιόν έχει προτείνει τη δημιουργία ενός υπερ-υπολογιστή, στον οποίο θα καταγράφεται η είσοδος και έξοδος των επισκεπτών εκτός ΕΕ και που θα μπορεί να στέλνει λίστες στις αστυνομίες των χωρών, για όσους έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες παραμονής. Το σύστημα αυτό θα καταγράφει δακτυλικά αποτυπώματα και βιομετρικά στοιχεία προσώπου, ώστε να εντοπίζει ανθρώπους που υιοθετούν νέα ταυτότητα μετά από την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγορούν τις κυβερνήσεις για το μπλοκάρισμα αυτών των πλάνων, που προτάθηκαν για πρώτη φορά το 2012. Μία νέα πρόταση υποβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή της. Πολύ αργά για την τουρκική συμφωνία που τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο, σημειώνει η Telegraph.

Η τελευταία πρόταση προειδοποιεί ότι «Το πέρασμα των συνόρων από εθνικότητες τρίτων χωρών προς το παρόν δεν καταγράφονται. Είναι αδύνατο να δημιουργηθούν λίστες για εκείνους που παρατείνουν τη διαμονή τους». Στην εκτίμησή της, η Κομισιόν υπολογίζει ότι ένας στους 1.000 επισκέπτες μένει στην ΕΕ τουλάχιστον 7 ημέρες παραπάνω από ό,τι προβλέπεται.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν απαιτήσει η συμφωνία με την Τουρκία να περιλαμβάνει όρο σύμφωνα με τον οποίο θα «παγώνει» η απελευθέρωση της βίζας αν διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων δεν επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από το ταξίδι.

Ομως, η ΕΕ παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για το αν συγκεκριμένες εθνικότητες παρατείνουν την παραμονή τους και κατά συνέπεια δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας τέτοιος όρος.
Telegraph: Τι λέει για την κατάργηση της βίζα; Telegraph: Τι λέει για την κατάργηση της βίζα; Reviewed by george b on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.