Συναγερμός για κρούσμα ηπατίτιδας σε πρόσφυγα στην Ειδομένη


Κρούσμα ηπατίτιδας εντοπίστηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου... εδώ και μέρες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και εθελοντές προειδοποιούν για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν. Στον απέραντο βαλτότοπο που έχει δημιουργηθεί από τις σκηνές των προσφύγων και των μεταναστών υπολογίζεται πως ζουν περί τους 14.000 ανθρώπους, με πλήρη απουσία κάθε φροντίδας.

Πρόκειται για κρούσμα ηπατίτιδας Α' και ασθενής είναι ένα εννιάχρονο παιδί, που έχει ήδη μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Το Εθνικό Κέντρο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ δεν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ αναζητά το πού ακριβώς στον καταυλισμό ζούσε το παιδί, ώστε να εξετάσει εάν χρειάζεται να εμβολιαστούν όσοι βρίσκονταν κοντά του.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού που ισχύει στην χώρα μας, το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α' πρέπει να γίνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία ενός έτους. 

Στην τύχη τους έχει εγκαταλείψει τους πρόσφυγες η κυβέρνηση 

Η φωτογραφία του νεογέννητου μωρού των προσφύγων στην Ειδομένη έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλόνισε συνειδήσεις, ανά την υφήλιο. Ένα βρέφος, μόλις μερικών ημερών, που παλεύει να κρατηθεί στη ζωή υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες που μπορεί να φανταστεί ευρωπαίος πολίτης. 

Λίγα εκατοστά πάνω από τις λάσπες, μια γυναίκα το κρατά σφιχτά, ενώ ένας άντρας της ρίχνει νερό από ένα μπουκάλι, έξω στο κρύο, ένα από τα ελάχιστα πρωινά που ξημέρωσαν με ήλιο κι όχι βροχή στον καταυλισμό. Το μωράκι δεν γεννήθηκε στην σκηνή, όπως επιβεβαιώνει ο Ερυθρός Σταυρός, όμως αναγκάστηκε να μεταφερθεί εκεί, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που τις τελευταίες σχεδόν 15 ημέρες φιλοξενεί πάνω από 10.000 ανθρώπους - πολλοί υπολογίζουν πως σήμερα βρίσκονται εκεί περίπου 14.000. Η δύναμη της εικόνας ταξιδεύει και μαζί της ταξιδεύει η αίσθηση, η πεποίθηση πως η ζωή δεν σταματά πίσω από τους φράχτες που στήνουν ευρωπαϊκά κράτη μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους ή υπό τις άθλιες συνθήκες που το ελληνικό κράτος δεν έχει φροντίσει να εξαλείψει γι' αυτούς...


Την ίδια ώρα, ο καταυλισμός, παρά την «πειθώ» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα δεν μειώνεται παρά κατ' ελάχιστον: Όπως παραδέχθηκε ο υπεύθυνος του Συντονιστικού της Κυβέρνησης Δημήτρης Βίτσας, χθες έφυγαν από τις σκηνές προς κάποιο κέντρο φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα μόλις 400 άτομα από τις περίπου 14.000 χιλιάδες που προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί. 

Τα πράγματα για την Ειδομένη μάλιστα, εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες, αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Στις σκηνές των ΜΚΟ, που είναι σχεδιασμένες για να τους προστατέψουν από τις καιρικές συνθήκες, φιλοξενούνται περί τις 3.000. Οι υπόλοιποι ζουν στις ήδη βρεγμένες σκηνές, προσπαθούν να φτιάξουν αυλάκια στις λάσπες και να προστατευθούν με όποιο τρόπο μπορούν...


Συγκίνηση και οργή από την εικόνα του νεογέννητου

Το αν οι αρμόδιοι συγκινήθηκαν ή έστω επηρεάστηκαν από την φωτογραφία και την δύναμή της παραμένει άγνωστο, εν τούτοις οι απλοί πολίτες, που έχουν δείξει όλο το διάστημα την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες όχι μόνο ηθικά, αλλά και με κάθε υλική βοήθεια μπορούν, αντέδρασαν εκφράζοντας τόσο την θλίψη τους, όσο και την οργή τους για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 21ου αιώνα. 

«Γεννήθηκε μωρό σήμερα στην Ειδομένη. Να πολεμάς ψυχή μου. Να απαιτείς. Να διεκδικείς», γράφει μια χρήστης στο Twitter. Για «θαύμα της ζωής» και «σύμβολο ελπίδας» κάνουν λόγω άλλες αναρτήσεις, τονίζοντας ότι η ζωή επιμένει, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

«Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός ούτε αξιοπρέπεια», γράφει μια χρήστης, ενώ ένας άλλος διερωτάται «Τασία, αυτό λιάζεται τώρα;». «Μια γυναίκα γέννησε στην Ειδομένη μέσα στις λάσπες και στο κρύο και το μωρό το έπλεναν με λασπόνερα. Γράφτε εσείς για το καρναβάλι της Πάτρας», σχολιάζει ένας άλλος χρήστης.
Συναγερμός για κρούσμα ηπατίτιδας σε πρόσφυγα στην Ειδομένη Συναγερμός για κρούσμα ηπατίτιδας σε πρόσφυγα στην Ειδομένη Reviewed by george b on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.